Biden vzdal druhý termín: Pocta i dehonestace

Kontrasty v politice

Zatímco izraelští politici Bidenovi děkují, Trump dští oheň, síru – a pomluvy.


Za americkým prezidentem zamířil 22. července premiér Netanjahu. Na novou situaci reagoval slovy: „Bude to příležitost poděkovat mu za věci, které udělal pro Izrael ve válce a během jeho dlouhé a významné kariéry ve veřejné službě jako senátor, viceprezident a prezident.“

Podobně se vyjádřili i další představitelé. Prezident Herzog, který v roce 2022 udělil J. Bidenovi, stejně jako M. Zemanovi, izraelskou Prezidentskou medaili, hovořil o skutečném spojenci židovského národa; J. Biden je podle něj symbolem neporušitelného pouta mezi americkým a izraelským lidem. Ocenil rovněž, že po masakru ze 7. října 2023 šéf Bílého domu podnikl bleskovou solidární návštěvu Izraele (18. 10. 2023).

J. Bidenovi poděkovali kromě jiných ministr obrany Joav Gallant, bývalý premiér Naftali Bennett, šéf levicové opoziční formace Demokraté (aliance labouristů a strany Meretz) Jair Golan, předseda centristické liberální opozice Jair Lapid a jeho poslankyně Meirav Ben Ariová, šéf středopravé opoziční Národní unie Benny Gantz, bývalá předsedkyně labouristů Meirav Michaeliová, poslanec za vládní náboženské sionisty Michal Woldiger, bývalá ministryně zahraničí Tzipi Livniová a mnozí další. Ti všichni ocenili J. Bidena za jeho přátelství a podporu Izraele během celé desetiletí trvající politické kariéry, byť i mezi nejlepšími přáteli může někdy dojít k dílčí disharmonii. Izraelci znají pojem vděčnost, což lze dokumentovat tím, že si i po bezmála osmi desetiletích vysoce cení československé pomoci z doby Války za nezávislost (1948-1949), kdy jím šlo doslova o uhájení holé existence.

Při čtení výroků izraelských politiků na Bidenovu adresu si člověk znovu uvědomí, jak má vypadat politická kultura a že i v politice mají své místo hodnoty jako slušnost a kultivované vystupování, nejen formální.

KONTRAST

Bohužel zcela jiného druhu jsou příspěvky Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social, které tam začal vkládat poté, co J.Biden oznámil, že se vzdává kandidatury pro druhé funkční období. Tyto příspěvky, jedním slovem nenávistné, se mě bolestně dotýkají a jsou pro mě velkým zklamáním. Jednak proto, že mám o politické kultuře obecně jiné představy, jednak s ohledem na to, že v americké politice celý dospělý život sympatizuji s republikány a vždy jsem symbolicky podporoval jejich prezidentské kandidáty. (Jedinou výjimkou mohl být rok 1960 a souboj JFK vs Nixon. Ale to mi byly čtyři roky, dodávám žertem.) Takže i nyní má moji podporu Trump, byť s řadou výhrad; dokážu vnímat i pozitiva jeho předchozího prezidentství.

Protože také mám na Trumpově síti Truth Social osobní účet, je pro mě zjištění toho, jak exprezident smýšlí otázkou „jednoho kliknutí“. Co jsem se dozvěděl? O jeho prvním vyjádření po Bidenově oznámení o ukončení kampaně informovala i česká média. Připomeňme: „Křivácký Joe Biden nebyl způsobilý kandidovat na prezidenta a rozhodně není způsobilý sloužit – a nikdy nebyl! Do funkce prezidenta se dostal pouze díky lžím, fake news a tím, že neopustil politický suterén. Všichni kolem něj, včetně jeho lékaře a médií, věděli, že není schopen být prezidentem a také nebyl.“ (21.7. 2024)

A pak začal skutečný hnojomet, přičemž spojení „křivácký Joe“ (Crooked Joe) se stalo novým označením stávajícího prezidenta: „Křivácký Joe Biden je zdaleka nejhorším prezidentem v dějinách našeho národa. Udělal všechno možné, aby zničil naši zemi, od naší jižní hranice přes energetickou dominanci (ve smyslu soběstačnost), národní bezpečnost až po mezinárodní postavení a mnoho dalšího. Byl zničen v debatě, která otřásla zemí, a nyní ho zkorumpovaní a radikální demokraté hodili přes palubu. Od samého začátku nebyl způsobilý sloužit, ale lidé kolem něj lhali Americe o jeho kompletním mentálním, fyzickém a kognitivním zániku.“ (21. 7. 2024)

Dále, říká se tomu výkřiky do tmy: „Není konec! Zítra se křivácký Joe Biden probudí a zapomene, že dnes vypadl z prezidentského klání!“ (22. 7. 2024) Anebo: „Biden nikdy neměl covid. Je hrozbou pro demokracii!“ (22. 7. 2024)

Chápu, že Amerika je uprostřed volební kampaně, která se Bidenovým rozhodnutím z 21. července bezpochyby zásadně změnila. Přesto si myslím, že politický gentleman nikdy nesmí překročit jisté hranice, limity slušnosti a kultivovanosti. Neměl by rezignovat na elementární respekt k soupeři, nota bene když tento soupeř ze závodu kandidátů odchází. Heslo sláva vítězům, čest poraženým v obecné rovině v Trumpově volebním štábu zřejmě neznají nebo mylně považují za projev slabosti. Vždyť každá mince má dvě strany: chci-li být jinými respektován, sám musím jiné respektovat. Ne jen urážet a ponižovat. Ale co už je platné plakat nad rozlitým mlékem.

Jaký to rozdíl mezi vyjádřeními izraelských představitelů a tím, co čteme na Trumpově účtu na síti Truth Social. Věru, Donald Trump mi podporu pro něj jako republikánského kandidáta nikterak neusnadňuje.

ODKAZY

https://www.jpost.com/us-elections/article-811300

https://www.timesofisrael.com/israeli-officials-thank-biden-for-steadfast-support-after-he-quits-presidential-race/

https://truthsocial.com/@realDonaldTrump